Preskoči na glavni sadržaj

Predstavljamo "Svjetlost fenjera"




SVJETLOST FENJERA - PREDSTAVLJANJE

Kako živimo u  vremenu potpune industrijalizacije i serijske proizvodnje, tako se javlja i želja za proizvodom koji je drugačiji. Za proizvodom koji je rađen rukom onoga koji voli to što radi.
Imamo čast predstaviti mladog profesora filozofije i latinskog jezika Miroslava Kerna, zaljubljenika u starinske svjetiljke koje svojim magičnim svjetlom upotpunjuju atmosferu i toplinu svakoga doma. Kern predstavlja svoju udrugu Svjetlost fenjera preko koje djeluje u promoviranju i edukaciji o starinskim svjetiljkama – fenjerima.

Kako nam je objasnio prof. Kern, petrolejske lampe potječu iz vremena kada nije bilo električne energije. Od sredine 19. stoljeća pa gotovo sve donedavno diljem svijeta, pa čak i u nas ( Luna, Karlovac ), proizvodile su se petrolejske lampe ili fenjeri koji su svojim korisnicima nudili malo prigušenog svjetla i puno romantike. Predstavljamo jednoga usudili bismo se reći,  usamljenog obrtnika koji u svom radu i nema baš preveliku konkurenciju. Ono što on izrađuje su prekrasni fenjeri načinjeni s puno ljubavi, pažnje i ponajviše preciznosti. Miroslav tvrdi kako u svojoj kolekciji ima preko 130 fenjera i kako su neki stari preko 100 god.

Kako bih lakše shvatili samu izradu fenjera i dekorativnih rasvjetnih tijela Miroslav nam je pokušao što preciznije prenijeti tijek izrade samog proizvoda.
FENJERI- KLASA K1
Ukrasne fenjer lampe, rade na  struju. Nije potreban petrolej, dovoljno je spojiti utikač i utičnicu. Na kabelu se nalazi prekidač, a po želji ugrađuje se i dimmer (regulator jačine svjetlosti).
U ponudi su različitih veličina, visine 20, 25, 28 i 30 centimetara.
FENJERI - KLASA A1
Fenjeri klase A1 su stari preko 30 godina, restaurirani i rade na struju.
Nije potreban petrolej, dovoljno je spojiti utikač i utičnicu. U ponudi su različitih veličina, od 25, 28, 30 i 40 centimetara.
FENJERI – KLASA A   
Fenjeri kase A su fenjeri koji imaju svoju antikvitetnu vrijednost. Nekima od njih se procjenjuje da su stari i preko 100 godina, a većina ih je iz vremena prije drugog svjetskog rata. 
Koriste se kao dekoracija kod snimanja filmova, glazbenih spotova, foto sessiona, glazbenih koncerata, kazališnih predstava, vjenčanja i svega ostaloga gdje je potreban ugođaj koji ovi stari fenjeri stvaraju.  
Osim Fenjera, Miroslav Kern također izrađuje i lampe.
Lampe su ručno rađene. Materijali su drvo i staklo te nužna elektrifikacija. Lampe su sa različitim uzorcima, kao što su slike Nikole Tesle, Alana Forda, poznatih glumaca i pjevača, a po Vašoj želji možete i sami odabrati uzorak za vašu lampu.
U svojoj ponudi Miroslav nudi i dekorativne Fenjere na struju za ugostiteljske obrte i ono što je najvažnije nudi i  usluge restauriranja.  Kako on kaže: “Ako imate stari fenjer ili neki stari predmet kojeg želite sačuvati, obratite mi se s povjerenjem“….. 
Ukoliko vam se sviđa rad Miroslava Kerna i "Svjetlosti fenjera" te biste htjeli saznati nešto malo od ovoga što smo vam mi predstavili, Svjetlost fenjera možete pratiti i kontaktirati na stranici http://fenjer-kern.esy.es/DEKORATIVNA-RASVJETNA-TIJELA/
Uskoro kreće Božićno vrijeme darivanja, mislimo kako bi ovaj poklon svakome izmamio osmjeh i toplinu oko srca. Svjetlost fenjera će se predstaviti na ReAru u obliku izložbe sa oko 130 fenjera, uz izložbu, Miroslav će održati i predavanje. ReArt Božićno izdanje 15. i 16. 12. 2017. 


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ReArt festival - PROGRAM

  Pozivamo vas da ovih blagdana podržite umjetnike i rukotvorce na ReArt festivalu - zimsko izdanje koje će se održati u Kulturnom centru Osijek u subotu 16. 12. 2023. u vremenu od 9:30 do 19 sati u organizaciji udruge REART. U sklopu zimskog izdanja festivala biti će prilike za druženje uz umjetnike, kreativce i rukotvorce svih usmjerenja. Na ReArtovom najkreativnijem sajmu sa 23 izlagača, pronađite "handmade" poklone za najdraže, sajam nudi kreativne umjetničke stvari, nakit, predmete od drveta, odjeću i modne dodatke, kozmetiku, igračke, umjetničke slike i drugo. ReArt sada već 9. godinu okuplja spektar različitosti kulturne industrije kroz kreativni sajam. Prepoznatljivost je u brandovima koje ćete moći upoznati kao i ljude koji stoje iza kvalitete svoga branda. IZLAGAČI: Biljke.Plants terariji & sobne biljke Hrvatska , Josip Balić , Pink_ink , Maku handmade art, Galena obrt , Ginko, life.of.dots, NoLi- baby handmade , Pipi Lu /Legaraches, Statement - Obrt za proizvod
ReArt festival održat će se 23. i 24. lipnja 2023. godine u Osijeku, u Tvrđi, na "Livadi", na adresi Ulica Kamila Firingera 3 (ispred prostora udruge Slama). Festival predstavlja interdisciplinarnu umjetničku platformu za jačanje kreativne industrije i umjetničkog poduzetništva. Jedinstvenim umrežavanjem, poticanjem i promoviranjem kreativnog stvaralaštva umjetnika i kreativaca, kreirat će se program za sve, i velike i male posjetitelje. Kreativan sajam, razne interaktivne radionice, nastupi glazbenika i još mnogo toga očekuje vas i ove godine. Ovogodišnja tema ReARt festivala je "Nigdjezemska". Detaljnije informacije o samom programu moći ćete saznati u narednim objavama na društvenim mrežama:  https://www.facebook.com/reart.fest/  i  https://www.instagram.com/reartfestival/?hl=en  Grafički dizajn by Tin Ringsmuth, Demiurg